Kar Dağıtım Politikası
Kar Dağıtım Politikası
2014 ve izleyen yıllara ilişkin Kar Dağıtım Politikası aşağıda yer aldığı şekilde tespit edilmiş olup, 31.03.2015 tarihli olağan genel kurul toplantısında ortakların onayına sunulmuştur.
Şirketimiz Türk Ticaret Kanunu hükümleri, Sermaye Piyasası Düzenlemeleri, Vergi Düzenlemeleri ve diğer ilgili düzenlemeler ile Esas Sözleşmemizin kar dağıtımı ile ilgili maddesi çerçevesinde kar dağıtımı yapmaktadır. Kar dağıtımında, Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uygun olarak pay sahipleri ve Şirket menfaatleri arasında dengeli ve tutarlı bir politika izlenmektedir.
Finansal imkânlar elverdiği sürece, piyasa beklentileri, uzun vadeli şirket stratejisi, yatırım ve finansman politikaları, karlılık ve nakit durumu, dikkate alınarak, Türk Ticaret Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu, Sermaye Piyasası Kurulu ilke kararları ve benzeri mevzuat ile şirket esas sözleşmesinin ilgili hükümleri çerçevesinde kar dağıtım oranı Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir ve Genel Kurulun onayına sunulur.
Kar dağıtım kararı verildiği takdirde, dağıtımın nakden ve/veya bedelsiz hisse senedi olarak dağıtılması hususu Şirket Yönetim Kurulu’nca karara bağlanır ve Genel Kurulun görüşüne sunulur. Kar payının nakden dağıtılması kararı verildiği takdirde, dağıtımına karar verilen Genel Kurul toplantısında karara bağlanmak şartıyla eşit veya farklı tutarlı taksitlerle ödenebilir. Taksit sayısı Genel Kurul tarafından veya genel kurul tarafından açıkça yetkilendirilmesi şartıyla yönetim kurulu tarafından belirlenir.
Kar payı dağıtımında imtiyaz söz konusu değildir. Kar payları mevcut payların tamamına bunların ihraç ve iktisap tarihine bakılmaksızın eşit olarak dağıtılır.
Kar payı ile ilgili ödeme zamanı Yönetim Kurulu tarafından Genel Kurulun görüşüne sunulur. Yasal düzenlemeler ve Şirket esas sözleşmesinin ilgili hükmü dikkate alınarak kanuni süreler içerisinde Yönetim Kurulunun teklif ve Ortaklar Genel Kurulu’nun onayını müteakip yine Genel Kurul’un tespit ettiği tarihte ortaklara dağıtılacaktır.
Yasa hükmü ile ayrılması gereken yedek akçeler ayrılmadıkça, esas sözleşmede pay sahipleri için belirlenen birinci temettü nakden ve/veya hisse senedi biçiminde dağıtılmadıkça; başka yedek akçe ayrılmasına, ertesi yıla kar aktarılmasına ve temettü dağıtımında imtiyazlı pay sahiplerine, katılma, kurucu ve adi intifa senedi sahiplerine, yönetim kurulu üyeleri ile memur, müstahdem ve işçilere ve bu gibi kişi ve/veya kurumlara kar payı dağıtılmasına karar verilemez.
Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından yetkilendirilmiş olmak ve Sermaye Piyasası mevzuatına uymak şartı ile temettü avansı dağıtabilir. Bir hesap döneminde verilecek toplam kar payı avansı bir önceki yıla ait dönem karının yarısını aşamaz. Genel kurul tarafından yönetim kuruluna verilen temettü avansı dağıtma yetkisi, bu yetkinin verildiği yıl ile sınırlıdır. Bir önceki yılın temettü avansı tamamen mahsup edilmediği sürece, ek bir temettü avansı verilmesine ve/veya temettü dağıtılmasına karar verilemez.
Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuata aykırılık teşkil etmemek üzere yıl içinde yapılan bağışların genel kurulda ortakların bilgisine sunulması şartıyla bir hesap dönemi içerisinde yapılacak bağışların üst sınırı genel kurul tarafından belirlenir. Bu sınırı aşan tutarda bağış yapılamaz ve yapılan bağışlar dağıtabilir kar matrahına eklenir.
Esas Sözleşmemizin 29. ve 30. maddeleri aşağıdaki gibidir;
KARIN TESPİT VE DAĞITIMI:
Madde – 29:
A. Kar Payı
Şirket’in kârı, Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Mevzuatı ve genel kabul gören muhasebe ilkelerine göre tespit edilir. Şirketin genel giderleri ile muhtelif amortisman gibi, Şirketçe ödenmesi ve ayrılması zaruri olan meblağlar ile Şirket tüzel kişiliği tarafından ödenmesi zorunlu vergiler hesap senesi sonunda tespit olunan gelirlerden düşüldükten sonra geriye kalan ve yıllık bilançoda gözüken meblağdır. Bu tutardan varsa geçmiş yıl zararlarının düşülmesi sonucu ulaşılan tutar sırası ile aşağıdaki gibi tevzi edilir.
Genel Kanuni Yedek Akçe
a. Safi karın yüzde beşi (%5) nispetinde kanuni yedek akçe ayrılır.
Birinci Kar Payı
b. Safi kardan (a) bendinde belirtilen meblağ düşüldükten sonra kalan miktardan Genel Kurul tarafından belirlenen kar dağıtım politikası ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak birinci kar payı ayrılır.
İkinci Kar Payı
c. Safi kârdan (a) ve (b) bentlerinde belirtilen meblağlar düşüldükten sonra kalan kısmı Genel Kurul kısmen veya tamamen ikinci kar payı hissesi olarak dağıtmaya veya yönetim kurulu üyelerine ve Şirket çalışanlarına kar payı vermeye veya Türk Ticaret Kanunu’nun 521’inci maddesi uyarınca kendi isteği ile ayırdığı yedek akçe olarak ayırmaya yetkilidir.
Genel Kanuni Yedek Akçe
d. Pay sahipleriyle kara iştirak eden diğer kimselere dağıtılması kararlaştırılmış olan kısımdan ödenmiş sermayenin %5’i oranında kar payı düşüldükten sonra bulunan tutarın yüzde onuTürk Ticaret Kanunu’nun 519. Maddesi 2/c bendi uyarınca ikinci tertip kanuni yedek akçe olarak ayrılır.
e. Genel Kurul bir üst sınır belirlemek suretiyle bağış yapılmasına karar verebilir. Şirketin ilgili mali yıl içinde yapmış olduğu bağışlar, dağıtılabilir kar matrahına eklenir.
Yasa hükmü ile ayrılması gereken yedek akçeler ayrılmadıkça, Esas Sözleşmede pay sahipleri için belirlenen kar payı ayrılmadıkça başka yedek akçe ayrılmasına, ertesi yıla kar aktarılmasına ve intifa senedi sahiplerine, çeşitli amaçlarla kurulmuş olan vakıflara ve bu gibi kişi ve/veya kurumlara, yönetim kurulu üyelerine ve ortaklık çalışanlarına kardan pay dağıtılmasına karar verilemeyeceği gibi, belirlenen kar payı ödenmedikçe bu kişilere kardan pay dağıtılamaz.
f. Kar Payı dağıtım tarihi itibariyle mevcut payların tümüne bunların ihraç ve iktisap tarihleri dikkate alınmaksızın eşit olarak dağıtılır.
g. Dağıtılmasına karar verilen karın dağıtma şekli ve zamanı, Yönetim Kurulu’nun bu konudaki teklifi üzerine Genel Kurul’ca kararlaştırılır. Sermaye Piyasası Mevzuatı hükümlerine uyulur.
Bu esas sözleşme hükümlerine göre genel kurul tarafından verilen kar dağıtım kararı geri alınamaz.
B. Kar Payı Avansı
Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından yetkilendirilmiş olmak ve Sermaye Piyasası mevzuatına uymak şartı ile ilgili yıl ile sınırlı kalmak üzere kar payı avansı dağıtabilir. Genel Kurul tarafından Yönetim Kurulu’na verilen kar payı avansı dağıtılması yetkisi, bu yetkinin verildiği yıl ile sınırlıdır. Bir önceki yılın kar payı avansları tamamen mahsup edilmediği sürece, ek bir kar payı avansı verilmesine ve kar payı dağıtılmasına karar verilemez.
KARIN DAĞITIM TARİHİ:
Madde – 30:
Şirket ortaklarına karın hangi tarihte ve ne şekilde verileceği sermaye piyasası mevzuatına uymak kaydıyla Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Genel Kurul tarafından kararlaştırılır.